Tinnitusrehabilitering

Det finns mycket att göra för att lindra tinnitus… 

Att drabbas av tinnitus kan för en del vara en stor plåga och orsaka sömnlöshet och panikkänslor. Andra tar det på ett helt annat sätt och tänker inte så mycket på det. Hur kan det vara så olika? Att få ordentlig kunskap om tinnitus och vilka olika orsaker det finns till det, är en mycket viktig del i allt omhändertagande om tinnitus.

En behandling på mottagningen börjar alltid med ett Nybesök då en noggrann “anamnesupptagning” görs (för att förstå just Din orsak till symtomet tinnitus). Därefter bestäms behandlingsplan, utifrån Ditt vårdbehov. Men alla rekommenderas att gå en Tinnituskurs först, som en första hjälp…

På tinnituskursen får Du lära dig om de olika orsakerna till symtomet tinnitus och vad vi kan göra åt det. Du kommer få en förståelse för hur tinnitus kan hänga ihop med din hörsel, dina spänningar och ditt mående i stort. Du får också råd om hur du kan förhålla dig till din tinnitus så det blir mindre framträdande eller till och med försvinner. Det finns tid att ställa frågor och Du får träffa andra med liknande besvär, vilket kan vara skönt. 

Tinnituskurs 4 timmar

– hålls med jämna mellanrum – se datum längre ned.
– nu via Zoom, säker videolänk 

– hålls med jämna mellanrum – se datum längre ned.
– nu via Zoom, säker videolänk 

Innehåll:
-Vad är tinnitus?
-Orsaker till tinnitus (Hörsel-, somatisk- eller ångest/depressionsrelaterad)
-Vad kan man göra åt tinnitus?
-Hörselstrategier 
-Ljudkänslighet – När är yttre ljud farligt?
-Hur minska ljudkänslighet
-Hur hantera det tinnitus som kvarstår?
-Kort om KBT och ACT-behandling vid tinnitus 

Teori, tips, råd, stöd och delande av egna erfarenheter varvas med praktiska övningar i mindfulnessmeditation och uppmärksamhetsövningar kring ljud.

När?
Välj en av följande datum och ange vilken kurs du vill delta i anmälningsformuläret nedan. Numera hålls dessa kurser via Zoom, en videolänk som är “säker” och tillåter kommunikation mellan deltagarna.

Tinnituskursen är uppdelad på två olika dagar, del 1 och del 2, varje tillfälle två timmar:

Onsdag 1 juni kl 15:30 – 17:30. Del 1

Torsdag 2 juni kl 15:30 – 17:30. Del 2

Onsdag 15 juni kl 15:30 – 17:30. Del 1

Torsdag 16 juni kl 15:30 – 17:30. Del 2

Fler tider läggs ut längre fram…

Alla tillfällen hålls via videolänk Zoom 

Anmälan görs via denna länk:
http://www.heka.nu/anmalan-tinnituskurs/

Kostnad: 
Kursen kostar: 975 kr + moms = 1219 kr totalt. Faktura skickas till de som är anmälda om så önskas. Kursavgiften betalas in före kursstart.
Bankgiro: 880-3827 eller Swish 1234539102, Heka AB
Obs! Begränsat antal platser. 

Deltagares kommentarer efter att ha gått Tinnituskursen:
”Jag har fått mycket bekräftelse, och nya perspektiv. Jag bär med mig en känsla av behärskning, kontroll och en lättnadskänsla.”

”Att jag inte tror jag kommer bli tokig längre av tinnitus, jag tror jag kommer klara det. Kommer redan idag börjat använda mina hörapparater.”

”Att jag måste lära mig att slappna av och acceptera tinnitus, inte vara så rädd och panikslagen, våga börja träna ljud och kroppen, våga flyga. Nu befinner jag mig i kris – är helspänd.”

”Detta var jättespännande. Bra information, med fördjupad kunskap. Det känns hoppingivande.”

”En fascination överörats mirakel. Helheten i kropp och hjärna och andra funktioner och hur det kan påverkas av varandra som helhet.”

”Jag förstår nu att det är flera faktorer som är orsak till min tinnitus. Jag ska försöka att ignorera det.”

”Jag går med lätta steg härifrån och med stor glädje. Jag förstår mer hur hela min smärtproblematik hänger ihop och fungerar och påverkas av t ex spänningar och stress. Jag ska fortsätta spela mitt instrument.”

”Att tänka positivt, vara mindre rädd för att det ska bli värre. Jag tycker det är skönt att slippa rädslan för tinnitus.”

Varmt välkommen!
Helena Löwen-Åberg
Leg fysioterapeut, specialist psykisk ohälsa, MSc.
Steg 1 KBT, mindfulnessinstruktör, processhandledare.

Vill du veta mer om tinnitus kan du läsa på www.varden.se  

http://Tinnitus – Orsak, behandling och var du får vård – Vården.se (varden.se)


Jag samarbetar med Christer Borg, leg. psykolog och psykoterapeut som har egen erfarenhet av tinnitus och vestibulärt bortfall genom att han lever med det sedan ett antal år. Han har mottagning i Majorna, nära Mariaplan, i en del av en lägenhet där han tar emot personer och par för stöd- och bearbetande samtal samt kortare psykoterapeutiska behandlingar. 
Välkommen att ta kontakt för mer info.
Mail: borggbg@gmail.com  
Mobil: 070-6585016  
Hemsida: borgpsykologtjanst.se