top of page
johannes-kopf-cHbnw8CdAiE-unsplash.jpg

Yrselrehabilitering

“Det finns alltid något man kan göra för patienter med yrsel” sa en lärare till mig i ämnet.

Den vanligaste yrseln är godartad lägesyrsel (Kristallsjukan eller BPPV) och den är behandlingsbar. Därför är det den typ av yrsel och den första diagnosen som utreds vid behandling av yrsel. Andra yrseldiagnoser kräver ytterligare anamnesupptagning och undersökningar för att ställa rätt diagnos. Det är inte alltid lätt. Det är som ett detektivarbete och första besöket brukar därför ta ca en timme.  Många gånger är diagnosen en hypotes som får testas fram genom “Vestibulär rehabilitering” och
hemövningar. Blir man hjälpt, är diagnosen rätt ställd, men ibland tar det lång tid att bli bra från sin yrsel. 

All yrsel väcker mer eller mindre ångest eftersom yrsel ger en känsla av att förlora kontrollen. Ibland kan ångesten i sig förstärka yrselupplevelsen eller till och med skapa yrsel. Ja, det är komplicerat med yrsel men alltid lika spännande att se hur mycket det går att göra för en person som har yrsel. Det finns alltid något man kan göra om man är yr. 

Tillsammans med flera andra fysioterapeuter/sjukgymnaster i Sverige har vi skrivit nya Kliniska riktlinjer för fysioterapi vid yrsel år 2019. Den riktar sig främst till vårdpersonal som arbetar med yrsel och tar upp evidensbaserad vetenskapligt graderad fysioterapibehandling vid olika yrseldiagnoser. Jag har varit medförfattare till hela dokumentet men framför allt till kapitlet om Persisterande Postural Perceptuell Yrsel (PPPY).

https://www.fysioterapeuterna.se/globalassets/professionsutveckling/kliniska-riktlinjer/dokument/kliniska-riktlinjer-for-fysioterapi-vid-yrsel.pdf

 

Det finns en vanlig yrsel som kan pågå under lång tid, den kallas PPPY eller PPPV. Den kan uppkomma efter annan yrsel eller av annan orsak. Denna yrsel är ofarlig men upplevs oftast jobbig och besvärande. PPPY står för Persisterande Postural-Perceptionell Yrsel eller Vertigo. Se riktlinjerna ovan om du vill veta mer om yrseldiagnosen. 

Det finns ett riktigt bra Vestibulärt rehabprogram som är utarbetad i Norge och som är tydligt och lätt att följa. Evidensen för att det fungerar vid PPPY är god – om man följer programmet. Det är ett ganska gediget program som man ska träna på i sex veckor.  

Här är en länk till hela programmet: 

https://nhi.no/for-helsepersonell/vestibular-rehabilitering/

Så här skriver en kvinna som jag tipsade om länken:  

daniel-von-aarburg-MOa3jcR6fKs-unsplash.jpg
Hej Helena! Än en gång tusen tack för länken till det Norska träningsprogrammet! Jag har nu tränat 2 ggr om dagen i 4:a veckor. Är bra mycket bättre nu, men inte helt yrselfri hela tiden. Förstår också att har man som jag haft dessa yrselproblem i 7 år, med undantag av några halvår som yrselfri och några dagar ibland, så tar det tid. Fortsätter därför att träna på tills jag förhoppningsvis blir helt yrselfri.

Bästa hälsningar Bibbi

Artikeln där programmet utvärderades heter:

Web-based vestibular rehabilitation in persistent
postural-perceptual dizziness.
Guttorm Eldøen1 Stine E. Kvalheim1 Terje Thesen2,3 ÅseMygland4,5,6
Unn Ljøstad4,5 Siri Bakke1 Marit Horsgaard Holo1 Ingard Løge7 Egil Jonsbu3,8

Kontakta mig

KONTAKTA HELENA LÖWEN-ÅBERG

Telefonnummer: 0708-706 121

logga.png

Löwen-Åberg Sjukgymnastik
Aschebergsgatan 22
411 27 Göteborg

E-post: info@heka.nu
Heka AB
Organisationsnummer 556959-3170
Innehar F-skattesedel

bottom of page